Selectează o Pagină

Majoritatea recomandarilor naturiste pentru tratarea candidozei presupun spalaturi cu infuzii de galbenele, patlagina, sunatoare, musetel (plante cu un efect emolient pregnant). Aceste recomandari se bazeaza pe urmatorul rationament: mucoasa care este deja iritata, trebuie protejata cu un remediu calmant, emolient. Acest rationament este insa gresit si nu va face decat sa amane vindecarea completa.

Inflamatia este un mecanism de aparare al organismului. Prin usoara crestere a temperaturii locale ce apare in timpul unei inflamatii, fungii nu se mai pot inmulti in acelasi ritm. Prin aplicarea gresita a unui asemenea remediu, inflamatia va fi redusa, temperatura va reveni la normal, iar fungii se vor putea multiplica nestingheriti.

Un remediu corect este acela care distruge fungii, chiar daca intr-o prima faza mucoasa se va irita si mai tare. Dupa ce o parte din acesti fungi sunt distrusi, pana la o proportie optima pentru o mucoasa sanatoasa (candida albicans se regaseste in mod normal la nivelul florei locale), abia atunci pot fi aplicate remediile emoliente care sa ajute la regenerarea completa a mucoasei.

Nu trebuie sa va fie teama ca in aceasta prima faza de tratament mucoasa se va irita si mai mult din cauza remediilor. Iritatia ce va rezulta in urma unui tratament incorect va fi mult mai intensa si dureroasa iar odata cu trecerea timpului si agravarea candidozei, aceasta va fi mult mai greu de vindecat.

In functie de localizarea candidozei, faceti gargara sau spalaturi cu urmatoarele:

– Apa oxigenata, folosita ca atare sau diluata cu apa plata sau apa de izvor.

– Macerat caldut de cimbru (o lingurita de pulbere de cimbru la 150 ml apa).

– O parte tinctura de propolis diluata in opt parti de apa.

In functie de gravitatea candidozei vor fi necesare intre una si trei spalaturi pe zi. Nu va speriati daca in timpul spalaturilor va aparea o amplificare a durerii, aceasta va disparea in maxim un minut de la incheierea spalaturii.

– Mai puteti folosi comprimate cu propolis (se vor tine in gura pana la dizolvarea completa), sau, in cazul candidozei vaginale, ovule cu propolis mentinute pe timpul noptii. Daca ovulele vor provoaca usturime prea intensa, le puteti combina cu unguent de galbenele, pentru ca in acest fel se va dilua substanta activa.

Este foarte important sa recurgeti la un program de detoxifiere a organismului si intarire a imunitatii, concomitent cu tratamentul extern. Cea mai indicata in acest caz este oxiterapia realizata intern. Stari precum stresul, oboseala, supararea, dezamagirea, gelozia, tristetea, atunci cand ating intensitati alarmante se pot somatiza dand nastere candidozei. Este foarte important ca in timpul tratamentului sa mentineti aceste stari sub control si sa urmariti sa le eliminati definitive