Selectează o Pagină

Laptele poate fi folosit atat ca aliment, cat si ca remediu, datorită multiplelor sale efecte curative. Este recomandat copiilor (sustine procesele de crestere), batranilor (are proprietati reintineritoare si regeneratoare, fiind benefic �n anumite boli cronice, hemoroizi, emaciere, epuizare fizica sau nervoasa. Este contraindicat consumul laptelui impreuna cu alimente acre sau sarate deoarece favorizeaza aparitia bolilor de piele.

Untul clarifiat are valente terapeutice deosebite. Este util in tratarea intoxicatiilor, constipatiei, colicilor sau a unor boli cronice. Consumat sistematic, imbunatateste vederea, infrumuseteaza pielea si hraneste organele de simt, conferind o mai buna acuitate perceptiva.

Iaurtul stimuleaza digestia, este hranitor si regenerator. Este indicat �n special persoanelor care sufera de disurie si anorexie. Iaurtul excesiv de acru nu este recomandat               celor care au predispozitie la hemoragii.

Takra este un preparat obtinut astfel: se amesteca, in cantitati egale, iaurt (nu foarte acru) cu apa. Se adauga putina sare, chimen, coriandru, fenicul, cardamom si se pun in blender. Este recomandat �n: afectiuni ale splinei, pielii sau sistemului urinar, ascita, suprimarea puterii digestive, anurie, anemie, obezitate, hemoroizi, malabsorbtie.

Este contraindicat in timpul verii si toamnei precum si persoanelor slabite sau celor care consuma alcool in mod frecvent.