Selectează o Pagină

Continuam, astazi, cu prezentarea regimului de viata zilnic, asa cum textele ayurvedice traditionale o fac. Asadar, dupa mestecarea plantelor aromate (procedeu cu care am incheiat articolul trecut) urmeaza masajul cu ulei, masajul cu plante si apoi baia (dusul).

Masajul cu ulei

Mai intai se aplica uleiul pe intregul corp, apoi se maseaza usor pana ce intra in piele. Se va insista mai ales in zona capului pentru ca organele de simt (cu precadere situate in aceasta regiune a corpului) sa poata beneficia din plin de efectele terapeutice ale uleiului. De asemenea, trebuie insistat si pe zona picioarelor. Se considera ca, intrucat aici se afla cele mai mari si mai solicitate grupe musculare, iar in talpi sunt foarte multe terminatii nervoase, acest masaj produce detensionarea lor, cu efecte benefice asupra organelor corespondente.
Trebuie stiut, totusi, ca masajul cu ulei este interzis persoanelor care sufera de indigestie in faza acuta.
Efectuarea zilnica a masajului are urmatoarele beneficii:
• intarzie procesul de imbatranire;
• elimina oboseala/ epuizarea/ slabiciunea cauzate de efortul fizic;
• imbunatateste vederea;
• intareste intregul organism;
• favorizeaza un somn bun si odihnitor pe timpul noptii;
• protejeaza impotriva stresului;
• imbunatateste aspectul si textura pielii.
Pentru o maxima eficienta, este indicat ca uleiul sa ramana pe piele cel putin 15 minute. In Ayurveda se afirma ca aceasta este durata optima pentru ca uleiul sa poata “hrani” toti constituentii corporali.

Masajul cu plante

Se face peste pielea deja unsa cu ulei. Acesta poate fi efectuat in doua moduri: cu pulbere uscata de plante ori cu o pasta dintr-un amestec de pulberi cu putina apa sau lapte.
Pasta se obtine prin combinarea a trei parti faina de linte (sau naut) si o parte amestec de plante precum: turmeric, obligeana, neem, busuioc, susan, cuisoare, santal, valeriana, scortisoara, piper lung, rozmarin si, in general, orice planta aromata.
Pentru pielea mai sensibila se va mari cantitatea de faina in raport cu cea de pulbere de plante (Ex. 4-5 parti faina la o parte pulbere).
Dintre efectele acestui masaj putem enumera: indepartarea uleiului, eliminarea celulitei si a grasimilor excedentare, stimularea microcirculatiei, eliminarea mirosului neplacut produs de transpiratie, a bacteriilor, a impuritatilor si toxinelor de la nivelul pielii etc.

Baia (Dusul)

Aceasta indeparteaza uleiul si pulberea de plante de pe corp.
Trebuie retinut ca baia nu se realizeaza imediat dupa servirea mesei sau in timpul unui episod acut de indigestie. Ea poate fi facuta fie dupa digestia completa a mesei, fie dimineata, atunci cand senzatia de foame nu este acuta.
De asemenea, baia nu trebuie sa fie foarte fierbinte deoarece dauneaza mult parului si ochilor, femeilor insarcinate si celor aflate in perioada menstruatiei, precum si persoanelor cu probleme de diaree, hepatita, slabiciune accentuata a organismului si senzatie puternica de foame.

Recomandari

Pentru mentinerea corpului tanar si sanatos se recomanda ca aceste trei procedee (masajul cu ulei, masajul cu plante si dusul) sa fie efectuate in fiecare dimineata. Astfel, se poate renunta la folosirea cosmeticelor ne-naturale care favorizeaza absorbtia prin piele si depozitarea in organism a substantelor chimice din care sunt facute. Medicina indiana nu recomanda aplicarea pe piele a substantelor care nu sunt comestibile. (Va urma)
Publicat in CRONICA ROMANA in data de 11.01.2010