Selectează o Pagină

Aparuta prin somatizarea unei stari interioare conflictuale, depresive sau anxioase, ca urmare a unui accident ori cazatura, durerea poate persista, fara a fi diagnosticata si tratata, chiar si ani de zile. Ea se manifesta ca un stres psihologic prin simptome fizice, dar nu poate fi explicata pe deplin printr-o boala organica.

Pentru a scapa de aceste simptome, va recomandam urmatoarele:

• Mai intai asumati-va responsabilitatea integrala pentru evenimentul sau starea care au cauzat-o. Este primul pas pe care il puteti face pentru a readuce controlul in mainile dumneavoastra. Starea de victima va impiedica sa va redobanditi controlul. Inlocuiti aceasta stare cu cea de participant, singurul responsabil pentru tot ceea ce se petrece in viata dumneavoastra.

Invinovatind pe altcineva pentru evenimentul care va provoaca durerea, nu faceti decat sa transferati capacitatea de a rezolva problema catre acea persoana. Chiar si atunci cand raul vi s-a facut intentionat, asumati-va responsabilitatea de a fi contribuit, constient sau subconstient la producerea nefericitului eveniment. Una dintre ramurile psihologiei – analiza tranzactionala – vorbeste pe larg despre modul cum, la nivel subconstient, putem atrage evenimente mai mult sau mai putin fericite.

• Al doilea pas presupune eliminarea incarcaturii emotional-negative pe care evenimentul a degajat-o. Reamintiti-va evenimentul neplacut la o intensitate cat mai mare. Urmariti apoi sa detectati zona unde s-a localizat incarcatura energetica corespondenta la nivelul corpului: presiune in zona pieptului sau abdomenului, gol in stomac, nod in gat sau chiar durere in zona afectata.

• Incepeti apoi un proces de respiratie ampla, imaginandu-va cum in timpul inspiratiei incarcatura energetica se dizolva, se rarefiaza, iar pe parcursul expiratiei aceasta este pur si simplu eliminata, dispersata. Va fi complet eliminata atunci cand veti putea vorbi cu detasare despre eveniment sau starea interioara pe care acesta v-a provocat-o, fara sa simtiti nicio urma de emotie negativa. Odata eliminata incarcatura emotionala, va fi posibila si iertarea persoanei pe care initial este posibil s-o fi invinovatit pentru ceea ce vi s-a intamplat. Iertarea este imperios necesara in astfel de situatii. Doar atunci puteti trece la pasul urmator.

• Iata-ne, deci, la ultimul pas pe care il aveti de facut pentru a scapa de durere. Acesta presupune retrairea, in minte, a evenimentului neplacut, insa finalul sa fie diferit. Spre exemplu, sa luam cazul unei persoane care in copilarie a cazut in timp ce cobora scarile in fuga, iar dupa ani de zile a ramas cu dureri, desi corpul sau s-a vindecat complet. Ajunsa la aceasta ultima etapa a metodei, ea poate scapa definitiv de durere daca va reusi sa retraiasca, la nivel mental, cu intensitate marita si cu lux de amanunte, coborarea scarilor in fuga, dar pana la capatul lor si chiar continuarea drumului. In aceasta vizualizare, cazatura nu va mai fi inclusa