Selectează o Pagină

Administrata sistematic, in cantitati mici, aceasta planta elimina flatulenta si stopeaza eventuale indigestii. Luata inainte de masa, creste pofta de mancare, imbunatateste digestia si ajuta la absorbtia nutrientilor prin stimularea secretiei sucurilor gastrice. Este foarte utila persoanelor obeze pentru a scapa de kilogramele in plus.

Pentru a-i atenua gustul amar, se poate combina cu plante aromate: cardamom, busuioc, menta. Stimuleaza ficatul si vezica biliara, mai ales in combinatie cu gelul de aloe vera. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Pentru reducerea febrei, se administreaza impreuna cu ghimbir si piper negru. Are efect antiparazitar si antiseptic intestinal. Impotriva anorexiei, se administreaza impreuna cu pulbere uscata de ghimbir. Imbunatateste circulatia sangelui, fiind de mare ajutor in cazurile de debilitate generala.

Maceratul se aplica sub forma de comprese pe zonele afectate de acnee, sau pe suprafetele infectate. Luata in doze mari, gentiana are efect iritativ asupra stomacului, intestinelor si poate produce senzatie de greata.

Doza recomandata este de maximum 0,25-0,5 grame de trei ori pe zi. De asemenea, trebuie evitata administrarea acestei plante in cazurile de glicemie scazuta