Selectează o Pagină

Linia de tratament in cazul diabetului, potrivit medicinii indiene, consta in: regim alimentar, stil de viata, remedii naturale si terapii ayurvedice specifice.

Disciplinarea regimului alimentar si a stilului de viata reprezinta partea cea mai importanta din aceasta schema de tratament. Altfel, persoana care sufera de diabet nu va obtine rezultate notabile, chiar daca remediile administrate sunt cele potrivite.

Regimul alimentar presupune eliminarea urmatoarelor alimente:

  • Amidonoasele – cartofii, anumite leguminoase (fasole, mazare, naut), orezul (poate fi consumat doar simplu, fara alte alimente la aceeasi masa si, de preferat, orez integral). La fel si in cazul graului. Cerealele care pot fi consumate fara restrictii sunt meiul, hrisca si secara
  • Alimentele obtinute din faina alba (paine, paste, produse de patiserie). Pot fi inlocuite cu cele preparate din faina integrala
  • Fructele oleaginoase – seminte de floarea soarelui si dovleac, alune, nuci, nuci caju, fistic, migdale, arahide
  • Grasimile rafinate si hidrogenate (uleiuri rafinate, ulei hidrogenat de palmier, margarina). Pot fi inlocuite cu uleiuri presate la rece sau unt clarifiat, insa cantitatea zilnica ce poate fi consumata trebuie sa fie foarte mica
  • Lactatele, cu exceptia unei cantitati foarte mici de lapte si unt clarifiat. Laptele nu se va bea ca atare ci doar dupa ce i-a fost adaugata pulbere de ghimbir si scortisoara
  • Alcoolul
  • Ouale si carnea. Ayurveda interzice diabeticilor consumul carnii, in special a celei provenite de la animalele care cresc in medii lichide (pestele, spre exemplu)

Atunci cand se iau mai mult de doua mese pe zi, mesele suplimentare trebuie sa fie formate exclusiv din alimente lichide (supe de legume, sucuri de fructe). Medicina indiana recomanda consumul de miere de salcam, dar in cantitati moderate.

Stilul de viata presupune mai ales trezirea dimineata devreme si efectuarea de exercitii fizice, deoarece diabetul predispune la o stare de letargie. Exercitiile fizice sunt foarte importante, mai ales cele care mobilizeaza zona abdominala si partea inferioara a corpului (mersul pe bicicleta, alergarea usoara etc.). Nu se vor realiza insa pana la epuizare, ci doar pana ce apare senzatia de incalzire, fara sa apara si transpiratia. Sub nicio forma nu este permis somnul in timpul zilei.

Remediile recomandate sunt: valeriana, frunzele de scortisoara, dracila, chimion negru, schinduf, afin, teci de fasole, combinatia de turmeric si amla, Shilajit (un mineral ayurvedic foarte eficient in tratarea diabetului).

Daca tratamentul ayurvedic are ca scop stimularea pancreasului de a produce insulina necesara controlului glicemiei, cel clasic se bazeaza pe administrarea directa a insulinei, care leneveste pancreasul, cu timpul fiind necesare doze tot mai mari. Insulino-dependentii pot beneficia de tratamentele naturale, care fac posibila reducerea gradata a dozelor de insulina si compensarea acestora prin remedii naturale.

Unul dintre produsele care ajuta in acest sens este Pancreas Stimulent.

De asemenea, voma terapeutica – prezentata de noi intr-un articol anterior – este una din terapiile recomandate bolnavilor de diabet.

 

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 18.04.2011