Selectează o Pagină

Calciul este un element foarte important pentru sănătatea oaselor. Mai puţin cunoscute sunt īnsă celelalte efecte ale sale, benefice pentru menţinerea stării generale de sănătate a organismului.

Astfel, calciul are un rol esenţial īn coagularea sāngelui, ajutānd la vindecarea rănilor. Ajută la controlul presiunii arteriale, transmiterea influxului nervos şi eliberarea neurotransmiţătorilor. Este un element important īn producerea enzimelor şi hormonilor care reglează digestia şi metabolismul grăsimilor. De asemenea, previne afecţiunile gingivale şi ajută la realizarea contracţiei muşchilor.

Deficitul de calciu are ca efect fragilizarea oaselor, creşterea excesivă a sensibilităţii nervoase, spasme şi dureri musculare.

Consumul de alcool, cafea, zahăr alb, făină albă, uleiurile rafinate, medicamente (anumite antibiotice), lipsa exerciţiului fizic reduc asimilarea calciului īn organism.

Pentru a asimila cāt mai bine calciul este recomandat să īl procuraţi din surse naturale, cea mai importantă dintre acestea fiind laptele precum şi produsele obţinute din lapte nepasteurizat. Foarte important este ca animalul de la care provine laptele să fie hrănit cu iarbă şi nu cu concentrate.