Selectează o Pagină

Curenţii puternici de aer, dormitul fără a purta măcar un tricou, aerul condiţionat, băile sau duşurile reci favorizează apariţia nevralgiilor intercostale. Iată ce puteţi face pentru a scăpa de astfel de ne­plă­ceri. Ţineţi cont, însă, că atunci când nevralgia este situată într-o zonă mai greu accesibilă (de exemplu în dreptul omoplatului) va trebui să vă ajute cineva pentru realizarea următoarelor proceduri:

1. Mai întâi, realizaţi un masaj (minim 15 minute) al zonei afectate cu următorul remediu: mai întâi amestecaţi ulei de ricin – 2 linguri, ulei de cimbru, ulei de scorţişoară, ulei de cuişoare – câte 10 picături, sare – jumătate de linguriţă. Cei cu pielea ceva mai sensibilă, predispusă la iritaţii şi înroşire, vor folosi o cantitate mai mică din aceste uleiuri esenţiale. Încălziţi preparatul în bain-marie, până ce ajunge la limita maximă pe care o puteţi suporta, apoi puteţi începe masajul.

2. Apoi, aplicaţi pe zona deja masată un săculeţ plin cu sare încălzită, lăsându-l aşa circa zece minute. Ca alternativă, puteţi folosi un obiect metalic încălzit în pre­a­labil – de exemplu, puneţi o cratiţă pe foc – luaţi apoi un prosop, puneţi-l vreme de câteva minute pe obiectul metalic încălzit, după care plasaţi-l exact pe locul dureros. De­oarece prosopul nu reţine căldura trebuie să repetaţi această operaţie la intervale foarte scurte de timp (câteva secunde). Mare atenţie în­să: înainte de aplicarea propriu-zisă, verificaţi de fiecare dată tempera­tura prosopului cu dosul palmei, pentru a nu vă provoca eventuale arsuri.

3. Încheiaţi seria de proceduri prin aplicarea unei cataplasme pre­pa­rată dintr-un amestec din făină de muştar, pulbere de scorţişoară şi ghimbir, un vârf de linguriţă pulbere de ardei iute şi sare cu puţină apă caldă. Amestecaţi totul până obţineţi o pastă. Înainte de aplicarea acestei paste, ungeţi locul cu puţin ulei, pentru a nu favoriza apariţia iritaţiilor la nivelul pielii. Cei cu pielea sensibilă vor aplica mai mult ulei şi eventual vor reduce cantitatea de pulbere aplicată. Lăsaţi să acţioneze 5-15 minute, în funcţie de sensibilitatea pielii.

4. Intern, luaţi pulbere de gheara diavolului (harpagophytum), câte o jumătate de gram, de trei ori pe zi. Dacă însă durerea are o intensitate crescută, puteţi creşte doza de pulbere până la un gram pe zi. De asemenea, luaţi Boswellia sau Guggul (o jumătate de gram de trei ori pe zi) – răşini indiene indicate în cazul afecţiunilor articulare, musculare sau nervoase.

5. Evitaţi să faceţi efort o anumită perioadă de timp, până la vindecarea completă a nevralgiei şi încă puţin după aceea. Singurele exerciţii recomandate sunt cele de stretching, care să includă zona respectivă. Acestea vor fi efectuate lent, fără a forţa.

6. Evitaţi să staţi în curent sau frig, în special după realizarea acestei proceduri, dar şi în restul timpului. Eventual, în timpul somnului, dor­miţi pe o pernă electrică pentru a menţine caldă zona afectată.