Selectează o Pagină

Ştim că trebuie să avem un regim de viaţă sănătos, dar oare ce presupune aceasta? Medicina indiană este unanim considerată a avea cel mai bun sistem de prevenire a bolilor şi menţinere a stării de sănătate. Și asta pentru că celelalte sisteme de medicină vorbesc despre cum trebuie vindecate bolile, dar nu spun mai nimic despre ce este bine să facem atunci cānd suntem sănătoşi pentru a ne menţine īn această stare. Ayurveda īnsă descrie īn detaliu ce anume trebuie să facem pentru a ne bucura de o viaţă sănătoasă şi longevivă.

Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale stilului de viaţă este legat de alimentaţie. Este ideal ca aceasta să fie ovo-lacto-vegetariană. Consumul cărnii favorizează acumularea de toxine īn celule şi ţesuturi, aceasta fiind cea mai des īntālnită cauză a declanşării bolilor. Īn plus, acumularea de toxine diminuează capacitatea naturală de regenerare a ţesuturilor, fapt care permite desfăşurarea nestānjenită a procesului de īmbătrānire.

Eliminaţi din dieta dumneavoastră alimentele conservate şi congelate, īnlocuindu-le cu cele proaspăt preparate. Prin congelare, se pierde peste 95% din potenţialul nutritiv. Doar sub 5% din alimentul congelat vă va hrăni, restul fiind un balast ce se va regăsi mai tārziu īn organism sub formă de produşi reziduali.

Este foarte important şi modul īn care māncăm, nu doar ceea ce māncăm. Astfel, alegeţi un mod de hrănire ordonat, lăsaţi organismului răgazul necesar pentru digestie şi nu interveniţi consumānd mici gustări īnainte ca masa anterioară să fie digerată complet. Īn caz contrar, sistemul digestiv va fi suprasolicitat, dānd naştere unor afecţiuni precum hiperaciditate gastrică, balonare sau sindromul colonului iritabil.

Atunci cānd vă alegeţi meniul, ţineţi cont de capacitatea digestivă. Dacă aceasta este scăzută, renunţaţi la alimentele grele şi redescoperiţi māncărurile simple, precum supele de legume, supa-cremă de linte, terciurile de cereale.

Dimineaţa, pe nemāncate, beţi un pahar de apă caldă īn care aţi adăugat sucul de la jumătate de lămāie. Lămāia este un foarte bun antioxidant. Īn plus are rolul de a reduce aciditatea din organism şi a conferi o bună imunitate. Aciditatea crescută a sāngelui cauzează o serie de boli (oboseală constantă, creşterea greutăţii, candidoze, osteoporoză, etc) ce pot fi prevenite prin acest obicei simplu şi uşor de realizat.

Calitatea apei ingerate are un cuvānt greu de spus īn ceea ce priveşte starea generală de sănătate. Nu doar puritatea apei contează, faptul de a fi microbiologic pură. Structura acesteia este chiar mai importantă. Studiile au pus īn evidenţă structura apei prin modul īn care aceasta cristalizează. Există dispozitive speciale pentru structurarea apei, unele complexe, realizate folosind o tehnologie mai avansată, dar şi unele foarte simple, sub forma unor carafe avānd o formă şi anumite caracteristici specifice.

Obiceiul de a consuma acest tip de apă conduce la o structurare diferită a apei din organismul nostru, cu multiple efecte binefăcătoare asupra stării fizice şi psihice. Cercetările au arătat faptul că oamenii din comunităţile īn care apa consumată este de o foarte bună calitate sunt mult mai fericiţi, chiar dacă stilul lor de viaţă īntāmpină anumite neajunsuri.

 

„Ochii trebuiesc şi ei „hrăniţi”, cea mai eficientă modalitate fiind aceea de a pune īn fiecare cāte 2 picături de unt clarifiat”

Medicina indiană afirmă că substanţele pătrund īn organism nu doar prin ingerarea lor, dar şi prin piele. Astfel suntem sfătuiţi să nu aplicăm pe piele decāt substanţe comestibile. Există plante medicinale indiene recomandate pentru spălarea corpului, a părului care, pe lāngă efectul estetic, au şi un important rol terapeutic.

Este indicat ca regimul de viaţă să fie unul cāt mai regulat: să existe ore bine stabilite pentru masă, somn, exerciţiu fizic, recreere. Astfel organismul īşi va crea propriile reflexe: va şti cānd să secrete sucurile gastrice pentru digestia alimentelor sau īn cazul sistemului nervos, acesta va fi pregătit şi atent pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu. Īn caz contrar, vor apărea probleme digestive respectiv tensiunea nervoasă va creşte, devenind de nesuportat.

Ayurveda acordă un rol foarte important organelor de simţ. Fiind instrumentele contactului nostru cu realitatea īnconjurătoare, acestea trebuiesc păstrate īntr-o stare perfectă de funcţionare.

Pielea, fiind organul de simţ cu cea mai īntinsă suprafaţă, trebuie protejat prin realizarea zilnică sau cel puţin de 3 ori pe săptămānă, a automasajului cu uleiuri presate la rece. Aceasta conferă o stare foarte plăcută de confort la nivelul pielii. Este binecunoscut faptul că atunci cānd uscăciunea pielii este ridicată, starea de nervozitate creşte direct proporţional. Īn plus, acest obicei va ajuta considerabil la menţinerea elasticităţii pielii şi īntārzierea apariţiei ridurilor.

Ochii trebuiesc şi ei „hrăniţi”, cea mai eficientă modalitate fiind aceea de a pune īn fiecare cāte 2 picături de unt clarifiat. Acelaşi procedeu, picurarea a cāte 2 picături īn fiecare nară, hrăneşte sistemul nervos. Īntre nas şi creier există o membrană foarte subţire şi permeabilă. Astfel, untul clarifiat va ajunge direct la punctul vizat, ajutānd la regenerarea lichidului cefalo-rahidian.

Stările de supărare, tristeţe, dezamăgire, furie, angoasă, anxietate sunt motivul principal al slăbirii sistemului imunitar”

O altă cauză demnă de luat īn seamă a īmbolnăvirilor este reprezentată de o stare de spirit neadecvată. Astfel, stările de supărare, tristeţe, dezamăgire, furie, angoasă, anxietate sunt motivul principal al slăbirii sistemului imunitar. „Remediul” īn acest caz este reprezentat de cultivarea şi menţinerea unei stări continue de mulţumire şi fericire. Aceasta este mult mai uşor de realizat atunci cānd organismul este sănătos, aşadar acordaţi prioritate menţinerii stării de sănătate generale.

Totodată, evitaţi activităţile care „consumă” celula nervoasă: ascultarea de muzică gen heavy metal la volum mare, urmărirea filmelor de groază, prelungirea inutilă a situaţiilor conflictuale.

 

„Stimulentele şi energizantele „biciuiesc” sistemul nervos, creānd falsa impresie a unei reīmprospătări energetice”

Din ce īn ce mai des folosite astăzi, stimulentele şi energizantele au un efect nociv. Ele „biciuiesc” sistemul nervos, storcānd ultimul strop de energie şi creānd astfel falsa impresie a unei reīmprospătări energetice. Īnsă după acest şoc, organismul este secătuit de resurse şi depune un efort intens pentru a-şi reveni la starea normală. Deşi pare că starea generală a organismului nu este afectată, consumul sistematic de asemenea substanţe īşi lasă amprenta. Există īnsă şi alternative naturale şi sănătoase pentru a īnlocui cafeaua sau băuturile energizante. Guarana īnlătură starea de somnolenţă şi apatie, iar pentru efectul energizant puteţi apela cu īncredere la amestecul de miere, cătină, propolis şi lăptişor de matcă sau pulberea, respectiv extractul de ginseng şi/sau ashwagandha luate īn cantităţi ceva mai mari, īn funcţie de efortul depus.

Un aspect din ce īn ce mai neglijat īn zilele noastre este acela al necesităţilor naturale. Ne referim aici īn special la eliminarea scaunului şi urinei. Datorită ritmului de viaţă trepidant şi solicitărilor sporite, multe persoane amānă foarte mult momentul de a merge la toaletă şi a da curs acestor necesităţi. Se creează premisele instalării constipaţiei sau a anumitor afecţiuni urinare. Astfel, toxinele sunt reasimilate de la nivelul colonului şi recirculate prin organism, dānd naştere oboselii, indispoziţiei, senzaţiei de greutate a corpului, durerilor de cap. Dacă nu se iau măsuri imediate, se poate ajunge la boli, unele dintre ele chiar grave.

 

„Medicina indiană consideră necesar ca, indiferent cāt suntem de sănătoşi, să luăm sistematic remedii naturale”

Urmaţi periodic o cură de detoxifiere. Organismul uman este un mecanism care funcţionează fără pauză. Aşa cum orice maşină are nevoie de o revizie pentru schimbarea filtrelor şi a uleiului, organismul nostru are nevoie de o modalitate prin care să elimine toxinele acumulate īn decursul timpului. Există multe tipuri de cure, alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine: postul ortodox, postul negru doar cu apă, cura cu sucuri de fructe, curăţarea īntregului sistem digestiv cu apă sărată, realizarea clismelor cu decocturi din plante medicinale, regimul Oshava, terapia de sudoraţie. Persoanele care realizează zilnic asemenea regimuri se īmbolnăvesc foarte rar, iar dacă, totuşi, o fac, atunci afecţiunile sunt blānde şi foarte uşor vindecabile. De asemenea, acestea arată mult mai tinere decāt sunt īn realitate.

Detoxifierea organismului mai are şi un alt rol: acela de a permite mai buna asimilare a remediilor din plante. Medicina indiană consideră necesar ca, indiferent cāt suntem de sănătoşi, să luăm sistematic remedii naturale. Aceasta pentru că suntem cu toţii supuşi unui proces pe care Ayurveda īl consideră a fi prima şi cea mai semnificativă dintre boli: īmbătrānirea.

Unul dintre cele mai folosite īn Ayurveda este Chyavanprash, un gem de plante medicinale ce are efect puternic antioxidant, reīntinerior (amānă procesul de īmbătrānire), hrănitor pentru sistemul nervos şi organele de simţ. Bineīnţeles, puteţi folosi remediile pe care le consideraţi cele mai potrivite īn cazul dumneavoastră: ginseng, lăptişor de matcă, spirulină, metale coloidale (aur, argint), etc.

Īnsă detoxiferea organismului trebuie īnsoţită şi de o „detoxifiere” emoţională. Există tipare de gāndire ce au o existenţă atāt de īndelungată īncāt trec aproape neobservate şi se confundă cu natura persoanei: „aşa sunt eu, mai nervos”. Aceste „toxine” emoţionale creează breşe ce īn timp, ajung să afecteze starea de sănătate. Poate ar fi bine să luaţi īn considerare apelarea la o persoană specializată (psihoterapeut, consilier, life coach), care vă poate facilita mult demersul de eliminare a gāndurilor şi emoţiilor parazite şi vă poate ajuta īn procesul de autoactualizare.

Publicat in GHIDUL PACIENTULUI 2012