Sunt foarte bune în cazul intoxicărilor cu metale grele, substanţe nocive, sau atunci când organismul este expus unor procedee foarte agresive cum ar fi cele de chimioterapie sau radioterapie.

Indicat ar fi ca aceste băi să fie realizate în zone rurale, folosind apă de fântână sau apă ce provine dintr-un râu în care nu se de­versează substanţe toxice. În lipsa acestor posibilităţi, puteţi folosi şi apa de la robinet, însă eficienţa acesteia este mult diminuată, din cauza substanţelor cu care este tratată. Totuşi, un filtru de apă este absolut necesar.

Argila folosită trebuie să fie una pură şi de calitate, care să nu conţină aditivi. Aceasta trebuie depozitată în recipiente închise şi să nu vină în contact prelungit cu obiecte din metal. Cantitatea de argilă folosită la o baie nu trebuie să fie mai mică de 3 kg, iar dacă este vorba de intoxicaţii grave, atunci se vor folosi minim 6 kg.

Dacă realizaţi această terapie într-un apartament, aveţi grijă că argila înfundă instalaţiile sanitare. Prin urmare, luaţi-vă măsuri în acest sens, cum ar fi realizarea băii într-o cadă de plastic al cărei conţinut se va vărsa, după terminarea procedurii, în saci speciali care vor fi aruncaţi la gunoi. O altă soluţie ar fi instalarea unui filtru presurizat care îndepărtează argila din apă.

Adăugaţi argila în apă puţin câte puţin, amestecând continuu, pentru a evita formarea bulgărilor. Tot acolo, mai adăugaţi şi 1 kg de sare de mare neiodată. După ce a fost adăugată toată argila, lăsaţi-o aşa vreme de 15-20 de minute, după care vă scufundaţi cu tot corpul, integral, în lichid. Acesta trebuie să fie mai cald dar nu excesiv de fierbinte.

O baie poate dura între 15 minute şi o oră, durata optimă fiind de 30 de minute. Este posibil ca la primele băi să apară destul de repede anumite senzaţii de disconfort. În acest caz, trebuie să întrerupeţi procedeul, urmând a fi reluat ulterior.

Terapia trebuie repetată, deoarece la primele realizări ale acestui procedeu organismul poate refuza să elimine toxinele acumulate. Frecvenţa de realizare este de 2-3 ori pe săptămână timp de trei săptămâni, cu o săptămână pauză. Dacă este necesar, cura trebuie reluată după această săptămână.

După fiecare baie, la un interval de maxim 30 minute, este absolut necesar să faceţi duş, pentru a îndepărta toată argila de pe piele. În caz contrar, pelicula formată va împiedica pielea să respire, survenind o stare de epuizare precum şi alte probleme.

Această terapie necesită o pregătire prealabilă. Astfel, hidrataţi-vă foarte bine în zilele premergătoare, consumând multe lichide. Renunţaţi la o alimentaţie grea şi nesănătoasă. Procedeul se reali­zează la câteva ore după masă. În niciun caz nu realizaţi băile dacă sunteţi înfometat şi nici imediat după servirea mesei