Selectează o Pagină

In editia trecuta spuneam ca in medicina traditionala indiana, tratamentul pentru dureri articulare se prescrie numai dupa realizarea unui test diagnostic prin masarea zonelor dureroase, timp de trei zile, cu ulei ricin. Daca durerea se amplifica in urma masajului, atunci pacientului ii este recomandat tratamentul pe care l-am prezentat atunci.

In cel de-al doilea caz, diminuarea durerii in urma masajului cu ulei de ricin indica faptul ca lichidul sinovial (lichidul care lubrefiaza si hraneste articulatiile) este diminuat, articulatia devenind dureroasa si cu mobilitate redusa. De asemenea, reducerea durerii mai poate indica si declansarea sau derularea unui proces degenerativ al cartilajului.

De aceasta data, regimul alimentar trebuie constituit din alimente lichide si calde: ciorbe, supe, supe-creme, piure-uri mai lichide, terciuri in care se adauga cate 1-2 lingurite de ghee (unt clarifiat) sau ulei presat la rece. Mai este indicat si consumul de lapte dulce cald, in care s-a adaugat scortisoara (la 1 litru de lapte, o lingurita rasa de scortisoara). Scortisoara ajuta la digerarea si asimilarea laptelui mult mai bine. De asemenea, in lapte se mai poate adauga si miere. Aceste alimente sunt emoliente si ajuta la refacerea lichidului sinovial. Consumul alimentelor picante sau al sarii in exces este contraindicat, deoarece acestea au actiune “usucatoare” asupra organismului.

Contrar medicinei alopate conform careia lichidul sinovial nu poate fi refacut, pacientii care au urmat acest regim au constatat o diminuare semnificativa a durerilor articulare.

Masajul cu ulei de ricin nu trebuie intrerupt, este necesara continuarea lui de doua ori pe zi. In ulei se mai adauga putina sare neiodata si cateva picaturi de ulei volatil de scortisoara (15 picaturi ulei de scortisoara la 50 ml ulei de ricin).

Sudoratiile umede se realizeaza prin imbaierea zonelor dureroase intr-o baie fierbinte in care au fost puse una sau mai multe dintre urmatoarele plante: piper, hrean, ardei iute, cimbru. La 25 litri de apa se pune o lingura de pulbere de plante si o lingurita de sulf (se gaseste in comert sub forma de batoane). Cantitatea de pulbere de planta va trebui adaptata la sensibilitatea pielii, daca apar usturimi atunci se utilizeaza o cantitate mai mica de pulbere. Inainte de imbaiere, zonele care vor intra in apa se maseaza cu ulei de porumb presat la rece. De exemplu, daca se vor imbaia picioarele, se vor masa doar acestea. Daca insa va fi imbaiat intregul corp, atunci va fi masat tot corpul.

Este foarte important ca dupa acest procedeu sa fie evitate frigul, curentul ori contactul cu ceva rece. Sunt interzise consumul alimentelor de la frigider, statul cu picioarele goale pe gresie, tinerea geamurilor deschise etc. Cel mai bun moment pentru efectuarea procedeului este seara inainte de culcare. El poate fi facut cat de des se doreste, dar nu mai rar de o data pe saptamana.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 26.10.2009