Nu la fel de des întâlnit ca şi insomnia, somnul excesiv poate constitui o problemă pentru multe persoane. Acestea au nevoie de minim 9-10 ore de somn în fiecare noapte, iar la trezire manifestă exact simptomele lipsei de somn: „cască” toată ziua, au nevoie de un mic somn după-amiaza, resimt o senzaţie de greutate în tot corpul precum şi viteză mai scăzută de procesare a informaţiilor.

Iată ce puteţi face pentru a scăpa de acest neajuns:

  • Adoptaţi o dietă uşoară. Aliementele grele dau senzaţia de somnolenţă imediat după ce au fost consumate. Mai ales seara, alegeţi-vă cu grijă meniul astfel încât acesta să nu conţină carne, lactate, dulciuri (mai ales deserturile cremoase) şi alimente făinoase (pâine albă, paste).
  • Faceţi exerciţiu fizic zilnic, pentru a ajuta la accelerarea metabolismului.
  • Dacă este cazul, urmăriţi să daţi jos din kilograme. Depozitele adipoase excedentare încetinesc metabolismul şi tot ele sunt responsabile pentru lipsa generală a dinamismului şi nevoia de a dormi mai mult decât este necesar.
  • Ceaiul verde sau negru combinat cu ghimbir şi băut dimineaţa reprezintă un bun remediu dinamizant.
  • Evitaţi stimulentele de genul băuturilor energizante sau cafeaua. Acestea „biciuiesc” sistemul nervos iar senzaţia de prospeţime pe care o conferă este doar de scurtă durată. Toxinele care se acumulează în organism după consumarea acestor băuturi încetinesc metabolismul pentru o lungă perioadă de timp. Apoi, o rezolvare reală a problemei va fi posibilă doar prin cure sistematice de detoxifiere, care necesită timp pentru a da rezultate. Cel mai bine este să începeţi o astfel de cură imediat, înainte ca această cantitate de toxine acumulată să devină prea mare.
  • Un foarte bun remediu împotriva somnului este pulberea din planta numită guarana, administrată sublingual. Guarana conferă prospeţime mentală şi este ideală chiar şi pentru persoanele care au nevoie să nu doarmă o anumită perioadă (şoferii care conduc pe timpul nopţii, studenţii care doresc să înveţe noaptea, etc).